آیا نارسایی زودرس تخمدان با یائسگی یکسان است؟
در پاسخ به این سوال (آیا نارسایی زودرس تخمدان با یائسگی یکسان است؟) باید گفت که خیر. نارسایی زودرس تخمدان هیچ شباهتی با یائسگی ندارد. برای کسب اطلاعات لازم در زمینه نارسایی تخمدان و تفاوت آن با یائسگی در این مقاله همراه ما باشید.
مورد بعدی که در این مقاله شفاف سازی می شود. این است که آیا نارسایی زودرس تخمدان باعث ناباروری می شود یا خیر؟
نارسایی زودرس تخمدان و ناباروری
نارسایی زودرس تخمدان چیست؟
این بیماری یک اختلال در عملکرد تخمدان است. که در بین بانوان قبل از سن 40 سالگی ممکن است به وجود آید. و دلایل مختلفی دارد که در ادامه این مقاله بیان می شود. همانطور که در قبل بیان شد این بیماری با یائسگی زودرس بسیار تفاوت دارد. این بیماری ممکن است به بارداری فرد آسیب بزند. زیرا احتمال باردار شدن از طریق تخمکهای خود شخص تا حد زیادی کاهش می یابد. یعنی تخمک ها قادر به باروری نبود و نیاز به درمان دارند .
درمان این بیماری باید زیر نظر متخصصین ناباروری و نازایی انجام شود. و با خوردن قرص و راهکار های طب سنتی که امروزه بسیار رایج و همگیر شده است. نه تنها جوابی گرفته نمی شود بلکه آسیب های بیشتری هم در بدن بانوان به وجو می آید.
نارسایی تخمدان علاوه بر اینکه ممکن است در باروری شخص اثر بگذارد ممکن است باعث ایجاد بیمار هایی در افراد شود. به بیان کلی می توان گفت افرادی که دچار نارسایی زودرس تخمدان می شوند بیشتر در معرض این بیماری ها قرار میگیرند. که شامل موارد زیر است:
- پوکی استخوان
- . کمبود استروژن
- . بیماریهای قلبی
- . ناباروری
- . افسردگی یا اضطراب
نکته قابل ذکر این است که این بیماری با تزریق هورمون ها یا داروهای هورمونی به خوبی رفع می شود. البته باید زیر نظر پزشک این امر را انجام داد. مرکز ناباروری نیکان یکی از مراکز درمانی در تهران است. که دارای کادر مجرب و برجسته بوده و در زمینه نازایی و ناباروری از سوابق درخشانی برخوردار است.
علائم نارسایی زودرس تخمدان
درست است که برخی از علائم نارسایی زودرس تخمدان با یائسگی یکسان است. و به همین دلیل است که گاها این دو بیماری را باهم اشتباه میگیرند. این علائم یکسان عبارتند از:
- گُرگرفتگی
- خشکی واژن
تفاوت موجود بین نارسایی زودرس تخمدان و یائسگی
اما نکته قابل ذکر این تفاوت در این جا است که نارسایی زودرس تخمدان یک بیماری است. که به دلایل مختلف دربرخی از بانوان به وجود می آید اما یائسگی یک بیماری نیست. بلکه یک روند طبیعی در بانوان است که به مرور زمان در همه افراد پدیدار می شود.مورد بعدی که این دو واژه را از هم متمایز می کند. این است که افرادی که دچار یائسگی می شوند نمیتوانند دیگربارداری را تجربه کنند. ولی افراد دچار نارسایی زودرس تخمدان با تحت نظر قرار گرفتن و درمان میتوانند طعم شیرین مادر بودن را تجربه کنند.
همچنین نکته بعدی که تفاوت بین این دو را رقم میزند عادات ماهیانه و تفاوت آن بین این دو گروه است. زیرا افرادی که به سن یائسگی رسیده اند دیگر عادات ماهیانه را تجربه نخواهند کرد. ولی افراد مبتلا به نارسایی زودرس تخمدان عادت ماهیانه نا منظم دارند.
تشخیص نارسایی زودرس تخمدان
حال که در مورد تفاوت یائسگی و نارسایی زودرس تخمدان صحبت کردیم میخواهیم بیان کنیم که جگونه باید این بیماری را تشخیص داد و به پزشک مراجعه کرد؟
تشخیص نارسایی زودرس تخمدان به وسیله آزمایش خون هورمونی انجام می شود که باید درروز سوم عادت ماهانه از افراد مشکوک به این بیماری گرفته شود بیمارانی که سطح fsh در آنها بالای ۴۰ میلیواحد در هر میلیلیتراست، یعنی سطحی که پس از یائسگی مشاهده میشود، مبتلا به نارسایی زودرس تخمدان تشخیص داده میشوند.و اگر فرد سطح بالای fsh داشته باشد، اما سطح آن از مقدار ذکرشده فراتر نرفته باشد، ممکن است به پیری زودرس تخمدان مبتلا شده باشد.
یک مشکل بسیار بزرگ که در این بیماری وجود دارد تشخیص اشتباه نارسایی زودرس تخمدان با پیری زودرس تخمدان است. البته شباهت هایی هم بین این دو بیماری وجود دارد. هر دو باعث بروز اختلال در ناباروری میشوند که البته هردو راه درمانی دارند.
این دوبیماری علاوه بر وجود شباهت هایی دارای تفاوت ها یی نیز هستند.
مهمترین تفاوت موجود بین این دو بیماری در نحوه باردار شدن افراد است یعنی کسانی که مبتلا به پیری زودرس تخمدان هستند اغلب میتوانند با استفاده از تخمکهای خود باردار شوند، درحالیکه برای زنانی که واقعاً نارسایی زودرس تخمدان دارند، شانس باردار شدن از طریق تخمکهای خودشان بسیار کم است. بنابراین درمان ناباروری با وجود این عارضه همیشه شامل استفاده از درمانهای آزمایشی است، زیرا تاکنون هیچ درمان مؤثری برای مبتلایان به این نارسایی شناخته نشده است.
عوامل بروز نارسایی زودرس تخمدان
بعد از شناخت نسبی از نارسایی زودرس تخمدان حال باید عواملی را که باعث بروز این بیماری میشوند را بررسی کنیم:
- عارضههای ژنتیکی:این عامل باعث تاثیر گذاری بر روی کروموزوم ایکس (X) می شود.
- بیماریهای خودایمنی
- برداشتن بخش زیادی از بافت تخمدان
- شیمیدرمانی و پرتودرمانی
بعد از بررسی عوامل تاثیر گذار بر روی نارسایی باید برای درمان آن راهکار های را بیان کنیم. که البته این راه های درمان همه نیازمند تخصص بود . و نیاز دارد که به مراکز تخصصی مراجعه کنید. همانند مرکز باروری و درمان ناباروری نیکان
درمان ناباروری ناشی از نارسایی زودرس تخمدان
برخلاف پیری زودرس تخمدان، در صورت ابتلا به نارسایی زودرس تخمدان، باردار شدن به صورت طبیعی و با تخمک خود فرد تقریباً یک اتفاق بسیار نادر است. بیشتر زنان مبتلا به این نارسایی، در نهایت از تخمک اهدایی برای بارداری استفاده میکنند. همچنین در زنان مبتلا به نارسایی زودرس تخمدان، از درمانهای هورمونی برای جایگزینی هورمون استروژن و پروژسترون استفاده میکنند. مجموعۀ درمانهای دارویی برای کاهش عوارض ناشی از نارسایی زودرس تخمدان در کنار استفاده از تخمک اهدایی شانس باردار شدن را در این زنان افزایش میدهد.
علامت نارسایی تخمدان
نارسایی تخمدانی اولیه، که به آن نارسایی زودرس تخمدان نیز گفته میشود. هنگامی رخ میدهد که عملکرد تخمدانها قبل از ۴۰ سالگی متوقف شود. این وضعیت اغلب منجر به ناباروری میشود.
نارسایی تخمدانی اولیه یا زودرس
نارسایی تخمدان اولیه گاهی با یائسگی زودرس اشتباه میشود، در حالی که باهم تفاوت دارند. زنانی که نارسایی تخمدانی اولیه دارند ممکن است سالها قاعدگی نامنظم داشته باشند و حتی ممکن است باردار شوند. اما زنانی که یائسگی زودرس دارند، پریود نمیشوند و ناباروری دارند.
بازگرداندن سطح استروژن به میزان طبیعی در خانمهایی که دچار نارسایی تخمدانی اولیه هستند، به جلوگیری از برخی از عوارض ناشی از سطوح پایین استروژن مانند استئوپروز کمک میکند.
علائم نارسایی تخمدانی اولیه
علائم و نشانههای نارسایی تخمدانی اولیه شبیه به یائسگی یا کمبود استروژن است. شامل:
- قطع قاعدگی یا نامنظم شدن آن که ممکن است سالها طول بکشد و یا بعد از بارداری یا قطع قرصهای کنترل تولد ایجاد شود.
- مشکل در بارداری
- گرگرفتگی
- تعریق شبانه
- خشکی واژن
- خشکی چشم
- تحریکپذیری یا مشکل در تمرکز
- کاهش میل جنسی
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
از عواملی که شما در بدنتان مشاهده کردید و باید به وجود بیماری نارسایی تخمدان شک کنید. عقب افتادن دوره عادت ماهیانه است. اگر بعد از مدت سه ماه باردار نشده اید باید به پزشک خود مراجعه کرده و تحت نظر قرار بگیرید.
درمان نارسایی تخمدان
در آخر باید بیان کنیم که چگونه بیماری نارسایی زودرس تخمدان درمان می شود؟
- استروژن درمانی. استروژن درمانی میتواند به جلوگیری از پوکی استخوان و همچنین تسکین گرگرفتگی و سایر علائم کمبود استروژن کمک کند. در زنان مسن، درمان طولانی مدت استروژن به همراه پروژسترون با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی (کاردیوواسکولار) و سرطان پستان مرتبط است. اما در زنان جوان با نارسایی تخمدانی اولیه، فواید هورمون درمانی از خطرات بالقوه آن بالاتر است.
- مکمل های کلسیم و ویتامینD
_______________________________________________
راه های ارتباطی با مرکز ناباروری نیکان
شماره تماس : ۰۲۱۷۱۰۶۲۰۰۰
آدرس پیج اینستاگرام مرکز ناباروری نیکان
کانال آپارات مرکز ناباروری نیکان
کانال نماشا مرکز ناباروری نیکان
_______________________________________________
3 دیدگاه ها