هچینگ چیست؟ در این مقاله میخواهیم به سوالی که برای بیشتر افرادی که درگیر دوران بارداری بوده. یا به هر طریقی اقدام به بارداری کرده اند پاسخ بدهیم.
تعریف هچینگ در علم پزشکی به این صورت بیان شده است. هچینگ به معنای نازک کردن لایه محافظتی زونا است. که این رو با تکنیک لیزر انجام خواهد شد. هچینگ بیشتر در روش درمان ناباروری آی وی اف صورت میپذیرد و مورد استفاده قرار می گیرد.
هچینگ در چه کسانی نیاز است که انجام شود؟
- در خانم هایی که دارای سن 37 سال یا بالاتر را دارند.
- خانم هایی که سطح هورمون FSH بالایی دارند. در واقع باهمان فاکتورسن مرتبط است.
- خانم هایی که سابقه دوبار یا بیشتر سابقه لانه گزینی دارند.
- جنین های آی وی اف یکه مورفولوژی ضعیفی دارند. به این معنا که از نظر ظاهری شکل ضعیفی دارند.
- افرادی که جنین های آن ها دارای لایه محافظتی زونا ی ضخیمی هستند.
- در جنین های فریز شده و ذوب شده
در مواردی که در بالا بیان کردیم لازم است که تکنیک هچینگ صورت پذیرد.
انواع روش های انجام هچینگ
ایجاد شکاف به صورت مکانیکی
در این روش شکاف توسط یک سوزن میکروسکوپی ایجاد می شود. این روش معمولا زمان بر است.
ایجاد شکاف به صورت شیمیایی
در این روش سلول انتخاب شده در موقعیت مورد نظر قرار می گیرد و با استفاده از یک پیپت حاوی محلول شیمیایی اسیدی (2.35=pH) به نام تیرود، پوسته اطراف جنین ذوب می شود و یا سوراخ کوچکی در آن ایجاد می شود.
مقادیر اضافی اسید در محیط کشت با پیپت مکیده می شود.
ایجاد شکاف با استفاده از لیزر
در بین تمامی روش های هچینگ ایجاد شکاف با کمک لیزر مطمئن ترین و موثرترین روش است.
اما همه آزمایشگاه های جنین شناسی برای انجام این فناوری خاص مجهز نیستند و استفاده از هچینگ شیمیایی رایج تر است.
تکنیک هچینگ به چه صورت است؟
تکنیک هچینگ به این صورت است که با لیزر یک حفره درلایه دیواری جنین (لایه زوناپلوسیدا) ایجاد خواهد شد. در واقع به کمک این تکنیک، جنین شناسان و متخصصین آزمایشگاه به خروج جنین از لایه محافظتی و چسبیدن و مرحله لانه گزینی تسریع می بخشند.
در فیلمی که در این مقاله برایتان بارگذاری شده توضیحاتی را باید بیان کنیم. جنینی که در این فیلم مشاهده میکنید جنین یک مراجعه کننده سه روزه هست. این جنین سه روزه است و دارای شانزده سلول است. اما در این فیلم جنین دیگری وجود دارد که این جنین دارای هشت سلولی است. که در این فیلم متخصصان آزمایشگاه و جنین شناسان میخواهند عمل هچینگ را برروی آن ها انجام دهند. با نازک کردن این لایه به جنین کمک می شود. تا پروسه ایمپلنتیشن را تصحیح کند.
هچینگ چه نوع روش درمانی است؟
یکی از روش هایی که در مسائل کمک باروری مطرح است. روش کمکی هچینگ است. در اطراف سلول تخمک یک لایه به نام زنا پلاسیدایا پرده شفاف نام گذاری شده است. بعد از اینکه لقاح صورت می پذیرد.و اسپرم وارد تخمک می شود. و سلول تخم یا زاگوت تشکیل می شود.این پرده شفاف به وجود خواهد آمد. این پرده شفاف همچنان وجود خواهد داشت تا زمانی که جنین 5 روزه تا 7 روزه خواهد شد. و در اصطلاح پزشکی به آن می گویند بلاستوسیست. در نتیجه باید در این مرحله لایه زونا نازک شود. تا جنین بتواند از ان لایه خارج شود. و به سمت داخل رحم حرکت کند و به لایه آندومتر بچسبد.و لانه گزینی اتفاق بی افتد.
موارد تجویز و میزان موفقیت هچینگ
تکنیک هچینگ میتواند به زوجهایی کمک کند که احتمال دارد رویانهای آنها انرژی کافی برای پاره کردن پوسته و لانهگزینی را نداشته باشد.
این تکنیک در افرادی که دو دورۀ ناموفق ivf داشتهاند باعث افزایش شانس موفقیت میشود. نتایج یک پژوهش نشان داده است. که با انجام هچینگ در تمامی زنان شرکتکننده در این پژوهش، درصد چسبندگی رویان به دیوارۀ رحم، به خصوص در زنان بالای ۳۷ سال یا زنانی که سطح هورمون fsh آنها بیشتر از حد طبیعی بود، افزایش یافته است.
عوارض احتمالی هچینگ
در این روش احتمال ایجاد دوقلوهای همسان افزایش می یابد و همانطور که می دانید عوارض پزشکی در بارداری های همسان بیشتر از بارداری های تک قلو است.
همچنین گاهی اوقات داروهایی که در فرآیند هچینگ و انتقال جنین تجویز می شوند مانند آنتی بیوتیک ها و هورمون های استروئیدی ممکن است عوارضی ایجاد کنند.
تکنیک هچینگ و بهبود لانهگزینی در روش لقاح خارج از رحم
ناموفق بودن لقاح خارج از رحم یا ivf میتواند مایوسکننده باشد که معمولاً به خاطر ناتوانی رویان در لانهگزینی رحم رخ میدهد. در مورد زنانی که حداقل یک دورۀ ناموفق ivf داشتهاند، ممکن است. متخصص باروری، انجام شیوۀ هچینگ (hatching) را برای کمک به لانهگزینی رویان پیشنهاد کند.
از آنجا که تکنیک هچینگ یا لیزر هچینگ، یک روش مدرن و مشکل است، میزان موفقیت آن به تجربه و مهارت متخصص رویانشناسی ارتباط دارد.
_______________________________________________
راه های ارتباطی با مرکز ناباروری نیکان
آدرس پیج اینستاگرام مرکز ناباروری نیکان
کانال آپارات مرکز ناباروری نیکان
کانال نماشا مرکز ناباروری نیکان
_______________________________________________
6 دیدگاه ها