عوامل موثر بر باروری
عوامل موثر بر باروری
عوامل موثر بر باروری

عوامل موثر بر باروری

بارداری به اسپرم سالم ، رابطه منظم در زمان تخمک گذاری ، تخمک های با کیفیت خوب و محیط سالم لگن و رحم نیاز دارد. گاهی اوقات یک مشکل فقط در یکی از این مناطق می تواند منجر به تاخیر در بارداری شود.

از هر شش زوج در سراسر جهان یک نفر در 12 ماه اول بارداری خود مشکل دارد. بسیاری از افراد بر این باورند هنگامی که اقدام به بارداری کنند ، به سرعت باردار می شوند. با این حال ، هر ماه فقط یک دوره زمانی بسیار کوتاه وجود دارد.

فاکتورهای زیادی وجود دارد که هم بر قدرت باروری زنان و هم مردان تأثیر می گذارد. اکثر مردم می دانند که باروری زن با افزایش سن او کاهش می یابد اما ممکن است متوجه نشوند که حتی در باروری ترین سال های زندگی او ، انتخاب سبک زندگی و عوامل بیرونی می تواند بر احتمال باردار شدن و داشتن فرزند سالم تأثیر بگذارد.

بنابراین برخی از عواملی که روی باروری تأثیر می گذارد چیست و چه کارهایی می تواند برای کمک به شما در آماده بودن هر چه بیشتر هنگام آغاز باروری انجام دهد؟

ناباروری به معنای ناتوانی در باردار شدن پس از یک سال تلاش مناسب است. فاکتورهای زیادی وجود دارد که می تواند بر باروری فرد تأثیر بگذارد مانند سن ، وزن ، الکل ، مواد مخدر یا سیگار کشیدن ، رژیم غذایی ، ورزش و غیره.

در اصطلاح به عدم توانایی در باردار شدن بعد از گذشت یک سال نزدیکی بدون پیش گیری را نابارور می گویند .

ناباروری در زوجین در آقایان ۴۰ درصد در خانم ها ۴۰ درصد در مرد و زن هم  ۱۰ درصد می باشد عوامل ناشناخته‌ای منجر به بارداری می شود مثلاً ۱۰ درصد از این مشکلات ممکن است در یک آزمایش که از زوجین گرفته می‌شود مشخص شود به دلیل اینکه باردار نمی شوند.

چه چیزی از با افزایش دانش و آگاهی و همچنین وجود آمدن روش‌های نوینی در عرصه پزشکی حدود ۶۵ درصد از زوج های نابارور می توانند با انجام یکسری روش ها باردار شوند.

این علل می‌توان به اختلالات تخمک گذاری خانم ها اشاره کرد و امکان دارد اختلال در لوله های رحمی ایجاد شده باشد این اختلالات می‌تواند شامل عفونت رحم ترفند های ناشی از عمل جراحی سرطان دهانه رحم ایجاد شده باشد.

در برخی از مواقع آندومتریوز یا وجود اختلالات در گردن  رحم و مشکلات سیستم ایمنی در خانم ها باعث به وجود آمدن ناباروری در خانم ها شود از جمله عواملی که در ناباروری آقایان تاثیر گذار است اختلالات اسپرمی هست که می‌تواند به کاهش تولید اسپرم را به همراه داشته باشد.

مطالعه بیشتر  آیا بارداری بعد از فیبروم رحم امکان پذیر است؟

نابالغ بودن اسپرم ها را داشته باشد و یا و یا فرم کلی  دچار مشکل یا ناتوانی در حرکت شده باشد از دیگر مشکلاتی که برای آقایان به وجود می‌آید و در پی آن می‌تواند آنها را باور کند بیماری های عفونی مثل اوریون است که در این بیماری حدود ۲۵ درصد از اسپرم مردان از بین می رود .

توسط نوسانات هورمونی حدود ۲ تا ۵ درصد ناباروری در آقایان را به خود اختصاص می‌دهند و اختلالات ساختاری مثل بسته بودن خروجی از تمام این مشکلات را به همراه دارد می تواند ناباروری را در آقایان تشدید کند.

عواملی که باعث ناباروری در خانم ها می شود

عواملی که باعث ناباروری در خانم ها می شود
عواملی که باعث ناباروری در خانم ها می شود
  • افزایش سن
  • مصرف مواد مخدر
  • رژیم غذایی ناسالم
  • انجام حرکات ورزشی سنگین
  • کمبود وزن شدید و یا چاقی مفرط
  • اضطراب و استرس
  • عفونت رحم
  • نارسایی تخمدان
  • و…

مهم ترین علل ناباروری مردان

  • تعداد کم اسپرم ها
  • کیفیت کم و عدم بلوغ اسپرم
  • مورفولوژی یا شکل غیرطبیعی اسپرم
  • تحرک نامناسب اسپرم ها
  • اختلالات ژنتیکی
  • مشکلات سیستم ایمنی
  • بیماری های عفونی
  • اختلالات هورمونی
  • انسداد محاری اسپرم بر
  • انزال معکوس
  • آسیب ناشی از جراحی
  • بیضه نزول نکرده
  • اختلال در عملکرد جنسی
  • واریکوسل گرید ۳

علل ایجاد ناباروری

سن زوجین

مهمترین عامل باروری سن است. با افزایش سن ، تعداد و کیفیت آنها کاهش می یابد. برای اکثر زنان ، پریود تا اوایل دهه 50 متوقف نمی شود اما از حدود 35 سالگی باروری به شدت کاهش می یابد.

در حالی که مهمترین عامل سن است ، اما این یکی از عناصر است که نمی توانیم آن را تغییر دهیم. سن نیز در باروری مردان نقش دارد: در حالی که مردان هر روز میلیون ها اسپرم تولید می کنند ، مردان بالای 45 سال شاهد کاهش تعداد اسپرم و کیفیت اسپرم هستند. عوامل موثر بر باروری

با افزایش سن زن ، میزان باروری کاهش می یابد ، زیرا تعداد تخمک های باقی مانده در تخمدان های او کاهش می یابد. با افزایش سن در مردان ، بیضه ها شل می شوند و حتی شکل اسپرم ، تعداد و توانایی حرکت آنها نیز کاهش می یابد.

ولی این امر در زنان سریع تر اتفاق می افتد و شدت بیشتری دارد. به نوعی که بارداری بعد از 35 سالگی باید تحت نظر متخصص زنان انجام شود. بنابراین ازدواج های دیرهنگام ممکن است زمینه باردار شدن یا داشتن تعداد مطلوب فرزندان را کاهش دهند.

رژیم غذایی

یک رژیم غذایی متعادل به معنای گنجاندن پنج گروه غذایی زیر در رژیم روزانه است: سبزیجات و حبوبات ، میوه ، غلات و غلات ، گوشت های بدون چربی و منابع لبنی. غذاهای شما باید در صورت امکان ارگانیک باشد. غذاهای سرشار از شکر نیز باید محدود یا از مصرف آنها اجتناب شود.

مطالعه بیشتر  ضخامت طبیعی آندومتر در زنان چقدر است؟

علاوه بر اطمینان از تعادل صحیح عناصر مغذی مغذی (کربوهیدرات ها ، پروتئین ها و چربی ها) ، لازم است که ریز مغذی ها (ویتامین ها و مواد معدنی) نیز برای عملکرد بهینه تحت پوشش قرار گیرند.

این امر به بهترین وجه با یک رژیم غذایی سالم و متعادل حاصل می شود ، اما توصیه می شود زنانی که قصد بارداری دارند رژیم غذایی خود را با فولات تکمیل کنند و به ویژه نیازهای ویتامین D و ید برآورده شود.

یک رژیم غذایی متعادل غنی از کربوهیدرات ها ، پروتئین ها ، چربی ها ، فیبرها ، ویتامین ها ، مواد معدنی به صورت میوه ، سبزیجات ، گوشت ، مرغ و غیره نشان می دهد که کیفیت اسپرم و تخمک را بهبود می بخشد و بنابراین احتمال بارداری را بهبود می بخشد. همچنین داشتن عادات بد غذایی می تواند توانایی زوجین در بارداری را کاهش دهد.

عوامل موثر بر باروری
عوامل موثر بر باروری

استعمال دخانیات

سیگار کشیدن می تواند تعداد اسپرم را کاهش دهد و کیفیت اسپرم در مردان را تحت تأثیر قرار دهد ، در حالی که در زنان ، می تواند تعداد و کیفیت تخمک ها را کاهش دهد ، و خطر ابتلا به ناهنجاری در کودک را بیشتر کند.

مصرف نوشیدنی های الکل دار

مصرف الکل توسط زنان می تواند مدت زمان باردار شدن را افزایش دهد ، احتمال داشتن یک کودک سالم را کاهش دهد ، منجر به از دست دادن بارداری و مرگ جنین شود. در مردان ، این می تواند این مردان و کیفیت اسپرم را تغییر دهد و همچنین تستوسترون را کاهش دهد.

سو مصرف مواد مخدر

سو مصرف مواد مخدر می تواند سطح تستوسترون را کاهش داده و نطفه های غیرطبیعی تولید کند. در زنان ، این امر می تواند بارداری را دشوار کند و همچنین باعث تولد نوزاد مرده شود.

استرس شدید

استرس می تواند باعث از بین رفتن میل جنسی شود ، که به نوبه خود می تواند دفعات رابطه جنسی را کاهش دهد. استرس شدید همچنین ممکن است بر زمان تخمک گذاری و تولید اسپرم تأثیر بگذارد. عدم بارداری به نوبه خود منجر به استرس می شود.

عوامل شغلی

قرار گرفتن در معرض برخی از سموم دفع آفات ، فلزات ، دمای بالا ، مواد شیمیایی ، تابش و … می تواند باعث کاهش باروری در مردان و زنان شود.

مطالعه بیشتر  خدمات ژنتیکی پیش از بارداری

وزن زوجین

زوجین با اطمینان از اینکه در یک محدوده وزن سالم قرار دارند ، می توانند قدرت باروری و احتمال بارداری سالم را افزایش دهند. ما می دانیم که داشتن وزن سالم می تواند سلامت زن و شوهر را بهبود بخشد و به جلوگیری از عدم تعادل در هورمون های زن و مرد کمک کند. وزن می تواند بر چرخه قاعدگی و کیفیت تخمک های زن تأثیر بگذارد.

اضافه وزن یا چاقی همچنین باعث کاهش کیفیت اسپرم و ایجاد مشکلات نعوظ می شود. خوردن وعده های غذایی با تقسیم مناسب و مناسب و جابجایی بیشتر بدن می تواند در رسیدن به وزن سالم به بیشتر افراد کمک کند.

اضافه وزن یا کمبود وزن ممکن است منجر به مشکلات زیادی در بارداری شود. مردان دارای اضافه وزن ممکن است کیفیت اسپرم ضعیفی داشته باشند در حالی که زنان ممکن است عدم تعادل هورمونی داشته و احتمال سقط جنین و دیابت را افزایش دهند.

تأثیر تغذیه برافزایش باروری مردان

تأثیر تغذیه برافزایش باروری مردان
تأثیر تغذیه برافزایش باروری مردان

تغذیه نقش مهمی در باروری مردان دارد. استفاده از انواع گروه های غذایی مانند میوه ها و سبزیجات که منابع غنی از ویتامین ها، فیبرها و آنتی اکسیدان ها هستند، می تواند تاثیر بسزایی در باروری مردان داشته باشد.

همچنین ویتامین هایی مانند ویتامین C و آنتی اکسیدان ها از عوامل موثر در سلامت اسپرم، جلوگیری از نقص اسپرم، کاهش استرس در دستگاه تناسلی و افزایش تحرک اسپرم هستند.

از دیگر مکمل های موثر برای افزایش باروری مردان می توان به سلنیوم، روی (موثر بر سطح تستوسترون)، اسید فولیک، ویتامین E، ویتامین B12، بتاکاروتن و ال کارنیتین اشاره کرد که البته باید زیر نظر پزشک مصرف شود.

سایر منابع غذایی عالی برای بهبود عملکرد جنسی و باروری مردان عبارتند از: دانه ها و مغزها، محصولات لبنی – به ویژه خام -، تخم مرغ، مرغ و گوشت گاو، تخم کدو و آفتابگردان، شربت افرا (آب تهیه شده از شکر افرا قرمز و سیاه)، پنیر ملاس. (حاوی شیرین کننده سالم تری نسبت به شکر) و…

تلفن های همراه و لپ تاپ ها

تشعشعات ساطع شده از تلفن های همراه (در جیب شلوار) و لپ تاپ ها می توانند بر کیفیت و کمیت اسپرم تأثیر بگذارند، این نوع آسیب هنوز به طور قطعی تایید نشده است.

ورزش

فعالیت بدنی انجام شده در حد متوسط ​​به بهبود باروری کمک می کند. با این حال ، ورزش بیش از حد می تواند چرخه ماهانه زن را مختل کند و منجر به تخمک گذاری و مشکلات قاعدگی شود. در مردان ، با افزایش درجه حرارت بیضه ها می تواند بر تولید اسپرم تأثیر بگذارد.

_______________________________________________
راه های ارتباطی با مرکز ناباروری نیکان

شماره تماس : ۰۲۱۷۱۰۶۲۰۰۰

آدرس پیج اینستاگرام مرکز ناباروری نیکان

کانال آپارات مرکز ناباروری نیکان

کانال نماشا مرکز ناباروری نیکان

_______________________________________________

24 دیدگاه ها

  • کریمی, 1399/09/23 @ 17:29 پاسخ

    شرایط انجام IVF چیست؟ آیا فقط برای تعیین جنسیت میتوانیم از IVF استفاده کنیم؟

    • پشتیبان سایت, 1399/09/24 @ 17:04 پاسخ

      سلام وقت بخیر

      درمان ناباروری با IVF شامل ترکیب تخمک و اسپرم در خارج از بدن در یک محیط آزمایشگاهی است. پس از تشکیل جنین، آن ها در رحم قرار می گیرند. برای موارد زیر از این روش استفاده می شود :
      آندومتریوز
      تعداد اسپرم کم است
      مشکلات رحم یا لوله های رحمی
      مشکلات تخمک گذاری
      مشکلات آنتی بادی که به اسپرم یا تخمک آسیب می رسانند
      عدم توانایی نفوذ یا زنده ماندن اسپرم در مخاط دهانه رحم
      کیفیت تخم مرغ ضعیف
      بیماری ژنتیکی مادر یا پدر
      یک مشکل باروری غیر قابل توضیح
      و …

  • فاطی, 1400/02/12 @ 10:15 پاسخ

    سلام من ۱۸ سالمه وزنم ۵۶ هست ازدواج کردم و علایمی مثل عقب افتادگی پریودی را داشتم ولی تا قبل از ازدواج به مدت ۱ سال خوب و منظم شده بود ولی الان نه دوماه اول ازدواج ۲۶ و ۲۷ روز طول کشید وبرای پریودی بعدی دوماه رفت تا پریود شدم و من قرص ارژانسی مصرف کردم در اون مدت بعد دوباره دو برار با فاصله زمانی۱۹ و ۲۵ پریودشدم در این سیکل پریودیمم قرص ارژانسی مصرف کردم موهای زائدم از دقتی ازدواج کردم ب شدت موعای زایدم زیاد شد استرس همیشه دارم و دست و پاهام سرده و رنگ پوست بدنم زرده الان برای پریود شدن کمر درد و پا درد دارم ولی نمیشم مشکل تنبلی تخمدان داشتم ولی دکتر بهم گفت ک ضعیفه و دیگر هیچ مشکلی نداره خون ریزیمم اول زیاده و بعد خوبه وقتی ک ازدواج کردم رابطه جنسی بر قرار کردم اول ک پریود میشم خونی ک میاد رنگ تیره ای دارد و ترشحاتم در اوایل خوب بود ولی از زمانی رابطه کامل بر قرار کردم یک بار دچار عفونت شدم و ترشح خیلی زیاد داشتم و سوزش وحشتناک و بوی بد ک خوب شدم تو این دوره ولی این طور نشدم و پریودم نشدم مشکل از کجاست از قرص هاست لطفا راهنمایی کنید و برای بچه دار شدن مشکل داره خانواده خیلی روی بار داری خیلی حساس

    • Alikhani, 1400/04/23 @ 11:10 پاسخ

      سلام روزتان بخیر
      برای درمان این مشکل حتما باید زیر نظر پزشک زنان و زایمان برین احتمالا هوز عفونت داخل بدنتان هست که خون پریودتان قهوه ایه
      قبلا از بچه دار شدن هم حتما باید درمان شوید و حداقل تا 3 ماه پریودتان منظم باشه و بعد باردار شوید.

  • سارا رضایی, 1403/03/07 @ 10:34 پاسخ

    اثرات محیطی مثل آلودگی هوا آیا تاثیر داره روی باروری؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/03/07 @ 11:35 پاسخ

      بله، اثرات محیطی مانند آلودگی هوا می‌توانند تأثیر قابل توجهی بر باروری داشته باشند.

  • قنبری, 1403/03/07 @ 10:35 پاسخ

    فشارخون و دیابت روی باروری اثر داره؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/03/07 @ 11:36 پاسخ

      فشار خون بالا می تونه باعث اختلالات هورمونی بشه که روی تخمک‌گذاری و سلامت تخمک‌ها تأثیر می زارن و خیلی عوارض دیگه هم داره

  • سحر, 1403/03/07 @ 10:42 پاسخ

    چاقی و وزن زیاد بدن می تونه روی باروری اثر بزاره؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/03/07 @ 11:37 پاسخ

      بله زنانی که چاق هستند ممکنه به درمان‌های باروری مثل تحریک تخمدان با داروها پاسخ کمتری نشان بدن و این افراد بیشتر در معرض خطر عوارض بارداری و… قرار می گیرن

  • غزل, 1403/03/07 @ 10:43 پاسخ

    من تنبلی تخمدان دارم و امکان باروری ندارم چه کاری میتونم انجام بدم که زودتر بهبود پیدا کنم؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/03/07 @ 11:38 پاسخ

      کاهش وزن/رژیم غذایی سالم/فعالیت بدنی منظم/داروهای تنظیم هورمون و…

  • رویا, 1403/03/07 @ 10:45 پاسخ

    من ورزش های سنگین کار میکنم ممکنه که باروریم دچار مشکل بشه؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/03/07 @ 11:40 پاسخ

      بله، ورزش‌های سنگین و بیش از حد می‌توانند بر باروری تأثیر منفی داشته باشند و ورزش‌های شدید حتی می‌توانند منجر به تغییرات هورمونی بشوند

  • راضیه, 1403/03/07 @ 10:46 پاسخ

    چیکار کنم که با وجود سنم که بالا میره باروریم دچار مشکل نشه چون هنوز ازدواج نکردم

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/03/07 @ 11:47 پاسخ

      اگر نگران تأثیر سن بر باروری خود هستین و هنوز ازدواج نکردین، اقداماتی وجود داره که می تونین انجام بدین تا شانس باروری خودتونو حفظ کنین مثل فریز تخمک و …

  • ساناز اصغری, 1403/03/07 @ 11:32 پاسخ

    چطوری می‌تونم شانس باردار شدنمو افزایش بدم؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/03/07 @ 11:50 پاسخ

      سبک زندگی سالم یه راه خیلی موثری میتونه باشه براتون و یا رابطه جنسی منظم و حتی اینکه بدونین تخمک گذاریتون چه زمانیه و در اون زمان اقدام کنید و…

  • کریمی, 1403/03/07 @ 11:33 پاسخ

    چه مدت زمان طول می‌کشه تا به طور طبیعی باردار بشم؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/03/07 @ 11:51 پاسخ

      این مدت زمان بسته به سبک زندگی و تغذیه و بدن هر فرد متفاوته و زمان دقیقی نمیشه براش گفت

  • کیانا, 1403/03/07 @ 11:33 پاسخ

    بهترین زمان باروری کیه؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/03/07 @ 11:53 پاسخ

      در میانه دوره تخمک‌گذاری یا چهاردهمین روز قبل از آغاز پریود

  • طاهری, 1403/03/07 @ 11:34 پاسخ

    تغذیه چقدر میتونه اثرگذار باشه؟

    • برندینگ پزشکی پیراطب, 1403/03/07 @ 11:53 پاسخ

      تغذیه مناسب یکی از عوامل کلیدی در باروری هست و می‌تونه تأثیر زیادی بر شانس بارداری داشته باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *