آیا آندومتریوز غده سرطانی است؟
معمولا امروزه به دلیل بالا رفتن سن ازدواج و صنعتی شدن جوامع آندومتریوز بیشتر در بین بانوان دیده میشود. سالانه حدود ۱.۶ بانوان در بین هزار نفر که دارای سن ۱۵ تا ۴۹ هستند ممکن است به این مشکل مبتلا شوند. همچنین افرادی که دچار ناباروری هستند. احتمال ابتلا به آندومتریوز در این افراد بیشتر از افراد عادی می باشد.در اینجا این سوال مطرح می شود که آیا آندومتریوز غده سرطانی است؟
ذکر این نکته لازم است که برای تشخیص این مورد باید به پزشک و متخصص زنان مراجعه شود .
معمولاً حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد افرادی که دارای دردهای مزمن در بخش لگن هستند به آندومتریوز مبتلا می باشند. حدود دو نفر از ۱۰ نفری که ناباور هستند، می توانند به آندومتریوز مبتلا شوند. از رایج ترین علائم این بیماری می توان به درد لگن و نازایی اشاره کرد.
آندومتریوز چیست؟
به بافت های طبیعی که می تواند حفره های رحم را بپوشاند آندومتریوز گفته می شود. معمولا این بافت ها در حالت طبیعی داخل رحم قرار دارند. به صورت ماهانه ممکن است دچار تغییراتی شوند.
وقتی که آندومتریوز در داخل حفره رحم قرار دارد در این حالت مشکلی وجود نخواهد داشت. همه چیز تقریباً عادی است. ولی وقتی که این بافت ها به بخش های دیگر بدن مانند داخل لگن نفوذ می کنند. در آن حالت باعث ایجاد التهاب در لگن، خونریزی و چسبندگی در داخل رحم می شوند. ممکن است باعث بروز کیست های شکلاتی در تخمدان ها گردند.
مشکلات به وجود آمده در بدن توسط آندومتریوز
آندومتریوز با ایجاد التهاب و کششی که می تواند روی اعصاب و بافت ها ایجاد کند. باعث ایجاد دردهای مزمن در بخش لگن می شود.در اکثر مواقع این مشکلات معمولاً همراه با درد بسیار شدید در دختران و بانوان مشاهده می شود. همچنین بروز این مشکل در سنین باروری ممکن است باعث نازایی گردد. این موضوع بدان معنا نیست که تمام افرادی که دچار آندومتریوز هستند مشکل نازایی پیدا می کنند.
معمولاً آندومتریوز ها در کدام بخش بدن رشد می کنند؟
رایج ترین محل برای رشد آندومتریوز داخل لگن است. عضله رحم و تخمدان ها جزو اساسیترین قسمت هایی هستند که می توانند مورد حمله این بافت ها باشند. اگر آندومتریوز ها در داخل رحم ایجاد شوند در نتیجه می تواند باعث ایجاد کیست هایی به نام آندومتریوما شود. اگر در داخل عضله رحم ایجاد شوند در این حالت می توانند باعث ایجاد آندومتریوزیس گردد.
علائم آندومتریوز چیست؟
درد مزمن در بخش لگن از یکی از شایعترین علائم آندومتریوز می باشد. از علائم دیگر این بیماری آزاردهنده می توان به درد های شدید هنگام قاعدگی و یا ایجاد درد هنگام رابطه جنسی اشاره کرد. معمولاً این دردها نسبت به درد هایی که در حالت عادی ایجاد می شوند بسیار شدیدتر می باشند.
معمولا چه افرادی به آندومتریوز مبتلا می شوند؟
بانوانی که در سنین باروری میباشند احتمال مبتلا شدن این افراد به آندومتریوز بیشتر از بقیه افراد است. آندومتریوز یک بیماری وابسته به هورمون های جنسی می باشد به همین دلیل احتمال مبتلا شدن افرادی که در سنین باروری هستند بیشتر است.
احتمال مبتلا شدن افراد زیر هم به آندومتریوز بیشتر است:
- افرادی که دوران یائسگی دیرهنگام دارند.
- افرادی که زودتر به بلوغ رسیده اند.
- افرادی که زایمان نکرده اند.
- افرادی که دارای وزن کم هستند.
- افرادی که الکل مصرف می کنند.
- افرادی که در معرض استروژن زیاد قرار دارند.
- افرادی که از بستگان آنها دچار آندومتریوز است( مانند مادر، خواهر و خاله)
- افرادی که دوران قاعدگی آنها معمولاً کوتاه است (قاعدگی زودتر از ۲۷ روز می باشد)
جزو مواردی هستند که میزان درصد مبتلا شدن این افراد به آندومتریوز زیاد است.
علت ایجاد آندومتریوز چه می باشد؟
اصلیترین دلیل آندومتریوز عوامل ژنتیکی می باشد. معمولاً در هر بار عادت ماهانه کمی از خون قاعدگی وارد لگن می شود که این امر عادی است و معمولاً در سونوگرافی به صورت مایع دیده می شود. در افراد عادی که مشکل ژنتیکی ندارند این خون ها در ناحیه لگن به مرور زمان جذب می شوند. برخی از افرادی که به گونهای زمینه ژنتیکی دارند و به خاطر آهنی که در خون این افراد وجود دارد. این خون ها در ناحیه لگن انباشته می شوند. در واقع این خون ها باعث ایجاد التهاب در بخش لگن و ایجاد چسبندگی و سلولهای التهابی می گردند.
تمام این موارد باعث میشود، درد هایی در دوران قاعدگی به وجود بیایند. التهاب های ایجاد شده در لگن به مرور زمان می تواند باعث کیست های تخمدانی شود. با توجه به اینکه کیستهای تخمدانی معمولاً به سطح زیرین خود می چسبند پس باعث چسبندگی می شوند. در نتیجه باعث ایجاد دردهای شدید در دوران عادت ماهانه می شود. کیست های ایجاد شده باعث می شود تا التهاب بیشتری ایجاد گردد. به مرور زمان این مشکل حاد تر شده و باعث ایجاد چسبندگی در لوله ها و کشیدگی مجرای اداری می شود. با گذشت زمان و به تدریج این موارد باعث ایجاد تغییرات در عادت ماهانه، لکه بینی و هم چنین مشکلاتی در بارداری می شوند.
آیا آندومتریوز یه غده سرطانی است؟ خیر باید بیان کنیم که آندومتریوز یه غده سرطانی نمی باشد . آندومتریوز یک مشکل ژنتیکی است. تمام افراد به خون قاعدگی در ناحیه لگن حساس نمی باشند. تنها افرادی که زمینه ژنتیکی دارند نسبت به خون ناحیه لگن حساس هستند. معمولاً در این افراد مشکل آندومتریوز به وجود می آید.
تشخیص آندومتریوز
آیا پزشک تشخیص می دهد که آندومتریوز یه غده سرطانی است؟ برای تشخیص آندومتریوز باید به پزشک زنان مراجعه شود. در این حالت با انجام سونوگرافی ها از وجود آندومتریوز اطمینان حاصل می شود. لازم به ذکر است که اکثر سونوگرافی ها قادر به تشخیص دقیق آندومتریوز نیستند. با انجام آزمایشهای خون نیز میتوان از وجود آندومتریوز اطمینان حاصل کرد.
درمان آندومتریوز
بعد از اینکه آندومتریوز به به وسیله پزشک تشخیص داده شد. در این حالت باید مراحل درمان زیر نظر پزشک شروع شود. اگر آندومتریوز خفیف باشد و با کمی درد در عادت ماهانه همراه باشد. در اینصورت به راحتی میتوان با انجام درمانهای دارویی و زیر نظر پزشک این مورد را حل کرد. ولی وقتی که اندومتریوز شدید باشد به گونهای که کیستهایی ایجاد شده باشد برای انجام این مشکل تنها راه انجام جراحی است. اگر افرادی که دچار این مشکل هستند و دارای کیست های کوچکی باشند. همچنین قصد بارداری را دارند، معمولاً در این افراد جراحی انجام نمیشود. با استفاده از درمانهای دارویی شروع به معالجه این افراد می گردد.
و اگر افرادی دچار دردهای بسیار شدید میشوند در این حالت باید جراحی صورت پذیرد. در واقع درمان آندومتریوز یک روش ثابت ندارد و با توجه به شرایط بیمار میتواند تغییر پیدا کند. اگر برای درمان آندومتریوز جراحی انجام شود در این حالت باید تحت جراحی لاپاراسکوپی باشد. به هیچ عنوان نباید جراحی باز را انجام داد. طوری که با انجام جراحی لاپاراسکوپی تمام چسبندگی ها به صورت کامل برداشته می شود. با توجه به اینکه این یک نوع بیماری است که احتمال برگشت آن وجود دارد، به خاطر همین باید جراحی با دقت بالا انجام شود. تمام کیست ها و چسبندگی ها به صورت کامل برداشته شود تا احتمال برگشت این مشکل به حداقل برسد.
_______________________________________________
راه های ارتباطی با مرکز ناباروری نیکان
شماره تماس : ۰۲۱۷۱۰۶۲۰۰۰
آدرس پیج اینستاگرام مرکز ناباروری نیکان
کانال آپارات مرکز ناباروری نیکان
کانال نماشا مرکز ناباروری نیکان
_______________________________________________
سایر مقالات مرتبط:
4 دیدگاه ها